Inspecties - audits


De NWVA stelt dat u moet voldoen aan de Warenwet en dus in alle stadia van ontvangst, bereiding, behandeling, opslag en transport van eet- en drinkwaren de hoogste mate van hygiëne dient te waarborgen. Anderzijds is diezelfde wetgever al jaren van mening dat deze verantwoordelijkheid bij de ondernemer of instelling ligt. U wordt ook veel minder dan vroeger door de NVWA gecontroleerd omdat de laatste jaren het aantal controleurs van de NVWA flink is gedaald. Redelijke tot goede bedrijven worden niet meer gecontroleerd. Het kritische oordeel van een externe adviseur wordt dan door velen zeer op prijs gesteld.


Tijdens een inspectie komen onderdelen aan bod zoals algemene bedrijfshygiëne, persoonlijke hygiëne, opslag van goederen, schoonmaak en onderhoud, ongediertebestrijding, afvalverwerking, bouwkundige toetsing van de bereidruimtes en proceshygiëne.


Direct na de inspectie bespreekt onze consultant eventueel met u alle geconstateerde afwijkingen op het gebied van wetgeving en hygiënecode. Daarnaast ontvangt u binnen 14 dagen een uitgebreide rapportage betreffende onze bevindingen. Aan de hand van dit verslag kunt u samen met uw medewerkers een actieplan opstellen en adequate verbetermaatregelen treffen. Bovendien fungeert deze rapportage ook als uitgangspunt tijdens onze volgende inspecties om zo systematisch aan de verbetering van uw bedrijfshygiëne te werken.

Monitoring


De Warenwet, de Hygiënecode voor uw branche, de NVWA maar ook kwaliteitssystemen zoals BRC, IFS, ISO 22000 of FSSC eisen van

voedingsproducenten, horecabedrijven en instellingen dat deze in het kader van voedselveiligheid iets doen aan monitoring bijvoorbeeld door monsters van uw producten te laten onderzoeken of door het nemen van Listeria swabs. Daarnaast stelt Europese en dus ook Nederlandse regelgeving zoals de Verordening EG 852, 853, 854, EG 2073 en EG 1881 eisen aan uw werkwijze en / of uw producten.


Wij nemen bij u op locatie diverse monsters die in steriele monsterpotjes of zakken worden verpakt en gekoeld getransporteerd worden naar het laboratorium welk voldoet aan alle accreditatiecriteria voor testlaboratoria zoals vastgelegd in NEN-EN-ISO/IEC 17025:2005. Ook het nemen van Listeria swabs en luchtmonsters behoort tot de mogelijkheden.


Na de monstername ontvangt u van ons binnen twee weken een duidelijke, overzichtelijke digitale rapportage waarin de gevonden waarden en maximale normen zijn weergegeven. Bovendien worden eventuele oorzaken verduidelijkt en wordt aangegeven hoe deze afwijkingen in de toekomst kunnen worden vermeden.

ATP-metingen

De laatste jaren is het gebruik van bio-luminicentie testsystemen sterk gestegen. Zeker door de komst van kleine draagbare instrumentaten en tijdstabiele reagent chemicaliën heeft ATP bio-luminicentie wereldwijde erkenning gekregen in de voedingsmiddelenindustrie. Vooral omdat deze technologie aanzienlijke voordelen biedt ten opzichte van de traditionele methodes van hygiëne controle.

Een ATP-meter voert metingen uit van biologische residuen (zowel microbiologische als voedselresiduen) op productieoppervlakten, machines of materialen om vast te stellen de potentie voor microbiologische besmetting via oppervlakken die niet goed zijn gereinigd. Het uitvoeren van de gehele test kost gewoonlijk minder dan een minuut, en is daardoor een "real time" controle die direct corrigerend ingrijpen toestaat.


Bio-luminicentie is het best bekend van de flitsen die worden uitgezonden door vuurvliegjes. Dit licht wordt opgewekt wanneer het enzym luciferase in contact komt met met ATP-moleculen (adenosine tri-fosfaat). Deze moleculen, welke worden gebruikt voor energie opslag, komen voor in alle levende organismen. De hoeveelheid geproduceerd licht is direct proportioneel met de hoeveelheid aanwezige ATP- moleculen, en wordt gemeten door zeer gevoelige lichtmeters (luminicentie meters). De hoeveelheid gemeten licht wordt gewoonlijk uitgedrukt in Relatieve Licht Eenheden (RLU).


De NVWA gaat akkoord met het vervangen van conventionele swaps of dipslides door ATP-metingen als een en ander goed in het kwaliteitssysteem is beschreven en validatie en verificatie is geregeld.